Pokud vás stále nebaví video krokovat pomocí klikání myší nebo lépe pomocí klávesových zkratek, pak pro vás máme tip na velice užitečnou pomůcku pro jakoukoliv práci s videem. Jedná se o otočný "jog" ovladač Shuttle. Cenově dostupné ovladače vyrábí firma Contour Design a prodává dvě varianty Shuttle Pro a Shuttle Express.

Co vlastně je "jog" ovladač?
Jedná se o další periferii, kterou si můžete pomocí USB portu připojit k počítači a pomocí něj ovládat funkce některého programu. Ovladač Shuttle na sobě má programovatelná tlačítka, kterým můžete nastavit téměř libovolnou klávesovou zkratku. Tlačítkům je také možné nastavit jestli má simulovat stisknutí klávesy jen jednou či opakovat její stisk v určitých intervalech.

Kolečko "JOG"
Kromě tlačítek však na sobě ovladač má také otočné kolečko "jog".
Kolečko najdete úplně uprostřed ovladače a lze jím točit na obě strany stále dokola. Pro lepší ovladatelnost má na sobě kolečko malou prohlubeň na prst (v případě verz Pro jsou prohlubě 3). Pro využití ve videoprogramech se nabízí nastavit toto kolečko na funkci krokování. V případě programu Dartfish na klávesové zkratky Ctrl+šipka vlevo a Ctrl+šipka vpravo.
Pomocí otáčení "jog" kolečka tak krásně krokujete video snímek po snímku.

Kroužek "Shuttle"
Okolo středového kolečka je jakýsi gumový kroužek s vroubkováním "shuttle", který můžete otáčet nalevo i napravo ze středové pozice, přičemž otáčení kroužku klade lehký odpor a po uvolnění se kroužek vrátí do původní pozice.
Ovladač registruje celkem 7 různých poloh kroužku na každou stranu. Této vlastnosti se dá využít pro ovládání rychlosti přehrávání videa. Čím více kolečko pootočíte na jednu stranu - tím rychleji se bude video přehrávat. Na druhou stranu si pak můžete stejně nadefinovat pohyb videa zpět.

Využití v programu Dartfish
Otočný ovladač využijete v programu Dartfish zejména pokud pracujete s dlouhým videem, které potřebujete přetáčet například pro Tagging (zde se hodí pokud si jej nastavíte na druhou ruku než ve které držíte myš).
Využijete jej, ale i pro okamžitou zpětnou vazbu, kde se naučí kolečko ovládat i děti a snadno si tak můžou prohlížet své video, aniž byste museli mít obavu, že vám v počítači něco pokazí.
A pak jej využijí všichni kdo si zkrátka rádi pořídí pohodlnější ovládání videa než jaké nabízí myš či klávesnice.

A jakou variantu si pořídit? Záleží na vás, vyberte si podle ceny, velikosti a funkcí.

Shuttle Pro
Shuttle Pro11 tlačítek z toho 9 tlačítek s možností vlastního popisu
jog ovladač má 3 prohlubně
profesionálnější zpracování
Cena cca 2500,- Kč


Shuttle Express
5 tlačítek bez možnosti popisu
jog pouze s jednou prohlubní
menší a kompaktnější design
lacinější provedení
Cena cca 1500,- Kč


Nastavení pro Dartfish
Každý z vás má určitě svůj vlastní způsob práce s videem a tak vám zde ukážeme pouze jednu z možností nastavení. Tam vám však postačí k tomu abyste si udělali obrázek o možnostech využití a také vám může posloužit jako šablona v případě, že si budete nastavovat kolečko sami.

 

 

 

Soubor s nastavením si stáhněte a rozzipujte (například na plochu).
V systémové liště (vpravo u hodin) otevřete ovládací panel pro Shuttle.
shuttle express settings 1 

Klikněte na tlačítko "Options" a vyberte volbu "Import Settings".

shuttle express settings 2

V dialogovém okně najděte rozzipovaný soubor s nastavením pro váš typ ovladače (např Dartfish 7.0 Right Hand.pref).

shuttle express settings 3

Nastavení pro program Dartfish můžete nasledně upravit pro vaše potřeby.

 

Máte svoje vlastní ověřené nastavení - napište nám.

 

 

 

Další informace